Организация на работата на уеб дизайн фирма

Здравейте Иван!

Бихте ли ми отговорили на няколко въпроса? Аз пиша дипломна работа по дизайн.

Темата е „Разработка на комплекс от организационни и технически средства за работа на дизайн студио“.

Кажете, какво оборудване вие предпочитате да ползвате в своята работа и защо? Какъв софтуер използвате? Ще съм Ви много признателен за отговора. Благодаря предварително. С уважение, Константин.

Добър ден, Константин. Интересна e Вашата задача и според мен доволно сложна, да не кажа неизпълнима. Веднага уточнявам, Ви имате в предвид конкретно направление от дизайна или някаква универсален модел за всички? Ако става дима за конкретно направление няма проблем. Но ако искате с един модел да обхванете всички направления на дизайна – това е нереално.

Дизайнът е дейност, която се дели на множество направление. Например, промишлен дизайн, уеб дизайн, графичен дизайн и т.н. Работата във всяко направление се строи по свои закони във всяко направление има собствени правила и принципи на организация на труда. Във всяко направление на дизайна се ползват определени инструменти и материали. Работното помещение и разпределението на деня също се избират според необходимостите на даденото направление на дизайна.

Сега, когато всичко е компютризирано вече е невъзможно да се направят такива универсални инструменти като молива и хартията. За всяко направление на дизайна са необходими определени графични програми за работа. Да кажем ако за уеб дизайнера са достатъчни компютър, достъп до интернет и няколко уеб, графични програми, то за промишления дизайнер, освен това е нужно и просторно помещение и специално оборудване за чертожна работа, макетиране и провеждане на изпитания. Количеството на хората в дизайн фирмите също варира в зависимост от спецификата на дизайнерските задачи.

Определянето на хардуера и софтуера, това са нещата неопределими с точност. При творческия процес дори и в уеб дизайна понякога се ползват цифрови и уеб камери и аплети / електронни дъски и молив и хартия така е и в Уеб Дизайн България.

И още не съм засегнал най-главното. Човешкия фактор също следва да се отчита. Това е навярно най-сложното… да се постигне взаимодействието м/у членовете на колектива и да се организират работни места според предпочитанията на всеки дизайнер. Иначе работата на Вашите дизайнери ще е неефективна…

Неизменни остават компютърните програми, и то свързани с конкретните задачи. Например за уеб дизайн – Photoshop и Dreamweaver с Flash, понякога 3dMax и т.н., за полиграфия – Photoshop, Illustrator, СorelDRW, InDesign, за промишлен дизайн – Auto Cad, понякога Photoshop и СorelDRW.

Идеалният случай е да посетите в работна обстановка студия, за да почувствате работната обстановка, като това може да помогне да формулирате за себе си отговори на горе поставените въпроси.

С уважение, Иван