Какво значи уеб сайта да е остилен?

Стилен уеб сайт се получава, когато всяка публикувана страница на сайта има ярко изразена принадлежност към самия уеб сайт – така казваме в Уеб Дизайн България. Когато потребителите леко се ориентират при търсене на информация, когато сайта не подвежда, не заблуждава и не губи време. Когато страниците се зареждат в рамките на стандартите за време.

Остиляването на сайта се достига с няколко прийома. Можем да отделим следните елементи, участващи в създаването на стила:

  • Цветовата схема следва да се повтаря на всички страници на сайта, това създава у посетителя усещането за свързаност / стил. Цвета на връзките се старайте да избирате така, че от една страна читателя да види тази връзка, а от друга страна тя да не му пречи да чете основния текст. По повод на връзките има две полезни за подчертаване неща: първото – колкото и да не Ви се иска да направите цвета на връзките и посетените връзки различни, то преборете се с това и им предайте дори и минимално различие. Второ – не ползвайте подчертани връзки, с времето се реши, че са прекалено натрапливи и се намали ползването им.
  • Графично оформление на уеб сайта – първо трябва да се вписва в общата цветова схема и второ, трябва да имате предвид цялостната концепция на графичния дизайн / уеб дизайн. Всички графични елементи могат да бъдат разделени на два големи вида: рисуван и фото – реалистичен. Опитайте се да не смесвате тези два типа в общото оформление на сайта Ви. Освен това, при ползване на фотография на сайта Ви като изображение, то преди ползване я обработете – направете при необходимост тонова и цветова корекция, контраст и т.н. И винаги пишете пояснение към фотографията в параметъра ALT таг IMG – това се приема като подпис към изображението и следва да избави потребителя от чакане в случаите на липса на интерес към дадена страница.
  • Навигация по сайта – именно тя не дава на посетителя да се изгуби в дебрите на сайта Ви. Винаги оставяйте на посетителите възможност за преход на началната страница. Освен това не забравяйте, че много посетители попадат на Вашата страница от търсачка, т.е. не винаги на сайта Ви се влиза в началната страница и добрите сайтове позволяват преход към началото. В случаите, когато правите навигация с графични бутони, то направете дубъл с текстови вариант, примерно във футър на сайта.

Възможно е да имаме пропуск на някои елементи по създаването на стил, но основните бяха изброени. Съблюдаването на тези правила позволява да се придаде на сайта Ви професионален вид и да се даде бърз и леснодостъпен път към информацията изложена на сайта Ви.