Идеален сайт? Не мечтайте!

При изработване на уеб проект може да се получи всичко друго, но не и идеален сайт. Това е както приказката за идеалната жена – тя е само в мечтите.

Идеален сайт – това е сайтът който носи повече приходи от тези, който са изразходвани при изработката му. И не е тайна, че една бяла страница, на която с таг H1, с курсив и линк е написана една единствена ключова фраза засега е идеалната страница за търсачките.

В много от случаите когато стане дума за изработка на идеален сайт се предлагат всъщност много неща напреки на неговата информативност и от там лесна ползваемост. Получава се така, че сайта е модерен има много информация но тя йерархично е над нуждите над потребителите и всичко звучи нереално и тежко.

Моделът за идеален сайт за всеки е различен, но например:

В даденият случай сайта може да бъде празник.

Интересно и леко запомнящо се название допринесе за добро впечатление.
Влизаме на сайта и ахваме!

Кратка флаш анимация с музикална вложка. Професионално и ненатрапчиво направено.
Бързо зареждане, навярно е добре оптимизиран за търсачките и оптимизиран да изглежда еднакво във всички браузери. Постоянната достъпност на ресурса – това е велика сила.

Дизайнът на сайта се харесва и произвежда положителни емоции, а на всички дизайнери им става лошо от завист:) Да, оформено с вкус. Ако има възможност и тематиката на сайта позволява не се стремим към простота на оформлението, защото може да останем недооценени, незабележими.

А сайтът изглежда именно така, както трябва да изглежда! Вижда се, че е направен от душа и с любов.
Това радва, има повод човек да се задържи повече. Понятно е, може да се намери на този сайт всичко леко, бързо и безплатно. Когато на сайта може леко да се намери нужната информация – това радва безкрайно. А факт е, че на лошо оформен / изработен сайт никой не желае да се задържа дълго, от там теглим каквото е нужно набързо и забравяме за неговото съществуване. Затова се счита, че уеб дизайна на сайта не е никак по – маловажен, от съдържанието, понеже на неприветливите сайтове посетителите не се връщат както и на неинформативните.
И така важността дизайн / съдържание + работеща без проблеми програмна част.

Вложеното меню на първа страница помага бързо да става ориентиране в структурата на проекта и да се реши дали си заслужава да се кликва на втора и последваща страница. Система за търсене в сайта е още по – добре, възможно е да потрябва.

Граматическите грешки оставаме без коментар, добре е те да липсват съвсем.

И така нататък. Има новини с връзки към обновявани материали. Взима се бързо решение натиска се на нужната връзка и се навлиза навътре.

А там …

Добре систематизирана и често обновявана информация, където текстовете се поясняват с визуални примери, няма ограничаване с конкретната тема, а са обхванати всички близки тематични области.

Представената информация е уникална и изложена минимум на два езика – това е добре, защото позволява да се разшири аудиторията на сайта.
Още радва липсата на каквато и да е реклама освен обезателните връзки към ресурси с аналогична тематика. Това отличава проекта от милионите аналози, натъпкани с банери.

Ясна и четима система за навигация, присъстваща на всички страници, позволява безпогрешното ориентиране на даден сайт. Много важно е да знаеш като потребител, къде се намираш в даден момент, когато си навлязъл дълбоко в разделите след главната страница. Това помага да се оцени и размера и сложността на проекта.

И още.

При притежателите на близкия към идеален ресурс ,трябва да има възможност на затворен достъп до дадена част от информацията за дадени лица или група лица.

Добре е да се полагат усилия за покачване на PR на страниците на сайта и за може би за още по – важния Trust Rank на сайта.
Добре е сайта да има нисък Bounce Rate, да има Search Engine Friendly URL’s и прочие важни параметри.